Πως θα σώσεις το βρεγμένο κινητό σου


Καλό είναι να γνωρίζετε πως θα πρέπει να αντιδράσετε αν το κινητό έχει έρθει σε επαφή με το νερό είτε σας έχει πέσει στο νεροχύτη, μπανιέρα κτλ. ή ακόμα και τη θάλασσα. Το νερό μειώνει τη θερμοκρασία των βραχυκυκλωμάτων που μπορούν να δημιουργηθούν με το νερό και την μπαταρία. Έτσι την μεγαλύτερη ζημιά γίνεται όταν η συσκευή σας είναι ανοιχτή και βρίσκεται μέσα στο νερό. Επίσης, το να βραχυκυκλωθεί η μπαταρία (να αδειάσει στιγμιαία) είναι το πιο πιθανό μέσα στο νερό, αυτό βέβαια θα σημαίνει και το τέλος της. Θυμηθείτε της παρακάτω οδηγίες αν σε περίπτωση συμβεί το ατύχημα η πρόληψη όπως ξέρετε γενικά σώζει.

Τι πρέπει να κάνεις αμέσως μόλις το βγάλεις από το νερό.

  1. Σκούπισε στέγνωσέ το πολύ καλά με μια πετσέτα
  2. Απενεργοποίησε το κινητό σου αν είναι ενεργώ
  3. Αφαιρέσαι οτιδήποτε βγαίνει, κάρτα SIM, κάρτα μνήμης, καλύμματα, ή αξεσουάρ
  4. Αν είναι με αφαιρούμενει μπαταρία βγάλε και αυτή (Σπάνιο σήμερα)
  5. Με ηλεκτρική σκούπα προσεκτικά ρουφώντας κάθε υγρασία.

6. Αν ακόμα διαθέτουμε σακουλάκια “Silica gel” θα τα δείτε σε συσκευασίες με τσάι, παπούτσια κτλ. παίρνετε κάποιο νάιλον σακουλάκι, κουτί ή τάπερ το γεμίζετε με τα σακουλάκια “Silica gel” και βάζετε το κινητό και το αφήνετε μια μέρα.
7. Βεβαιωθείτε ότι δεν έμεινε υγρασία και είστε 100% σίγουροι γι' αυτό.

Μετά ανάψτε το κινητό σας. Αν δεν ανοίγει συνδέστε το με το φορτιστή για να δείτε αν παίρνει ρεύμα. Αν δεν φορτίζει μπορεί να έχει προκληθεί κάποια βλάβη στη μπαταρία ή στη πλακέτα. Αν ανοίξει, τσεκάρετε οθόνη αν λειτουργεί κανονικά, πληκτρολόγιο, Wi-Fi, Bluetooth, κάρτα sim και μνήμης αν έχετε.

Αν έχει πέσει στη θάλασσα


Το αλμυρό νερό διαθέτη διαβρωτικές ιδιότητες που θα βλάψουν το κινητό σας εάν δεν αφαιρεθεί μπορεί να δημιουργήσει κρυστάλλους στο κύκλωμα και να χαλάσει τις εσωτερικές συνδέσεις. Βρέξτε ένα πανί με μικροϊνες με νερό και σκούπισε καλά το κινητό και ακολούθησε τις οδηγίες παραπάνω.


Τακτικές που δεν πρέπει να κάνετε.

Σεσουάρ για τα μαλλιά

Σίγουρα θα ήταν από τα πρώτα πράγματα που σας ήρθε στο μυαλό αλλά δεν κάνει σωστά την δουλειά του. Εξατμίζει το νερό ναι, αλλά σπρώχνει τις μικρές σταγόνες ποιο μέσα που εκεί δεν φτάνει ο αέρας από το πιστολάκι με αποτέλεσμα την καταστροφή των κυκλωμάτων. Μπορεί κάποιοι να πείτε ότι είδατε αποτέλεσμα κτλ. (Ελπίζω με κρύο αέρα) ναι οκ απλά είναι ρίσκο.

Ρύζι


Είναι καλό μόνο για φαγητό όχι για να φύγει η υγρασία στο κινητό που κολύμπησε στο νερό.
Απορροφά την υγρασία ναι αλλά όχι σε βάθος μέσα στα κυκλώματα. Αν το αφήσετε φανταστείτε μια με δύο, τρεις μέρες θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς το νερό που δεν θα απορροφηθεί και μείνει στα κυκλώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα θα διαβρώσει τα κυκλώματα στην πλακέτα μας.

Μην αφήσεις το κινητό σου στον ήλιο για να στεγνώσει ή στο καλοριφέρ.

ΜΗΝ το βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων!


Βρείτε στο διαδίκτυο την βαθμολογία IP67, IP68, IP69 που σας εμφανίζει την αντοχή του κινητού στο νερό και στη σκόνη. Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τα tablet.

{alertInfo}Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Facebook, στο X και στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.