Μεμβράνη ή τζαμάκι να βάλω για προστασία στο κινητό μου;
Ένα δίλημμα που απασχολεί θα λέγαμε περισσότερο τους νέους χρήστες καινούργιων κινητών αλλά και tablet οι οποίοι αν έχουν και παιδιά πρέπει να έχουν, για προστασία από γρατζουνιές και γδαρσίματα γιατί κάνεις δεν θέλει μια ραγισμένη οθόνη ή ακόμα χειρότερα μια σπασμένη οθόνη, ακόμα και αν το βάλεις στην τσέπη ή την τσάντα σου μαζί με κλειδιά, κέρματα κτλ. ή σου πέσει καταλάθος από τα χέρια σε ανώμαλες ή τραχιές επιφάνειες, ποιο λοιπόν από τα δύο παρέχει την καλύτερη προστασία;.
Τζαμάκι (Tempered Glass)
Το σκληρυμένο ή σκληρυσμένο γυαλί στα ελληνικά που οι περισσότεροι επιλέγουν το οποίο αποτελείτε από πολύ λεπτά διάφανα φύλλα γυαλιού που το κάνουν ανθεκτικότερο έως περίπου 5 φόρες από το απλό γυαλί με πάχος από 0.3 μέχρι 0.5 χιλιοστά. Προστατεύει από χτυπήματα, γρατζουνιές, τριβές, πτώσεις κτλ. Υπάρχει μόνο ένα μικρό μειονέκτημα δεν είναι αρκετά εύκαμπτα και έτσι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κυρτές οθόνες. Λίγο ακριβή σε σχέση με τις υπόλοιπές προστασίες. Προστατεύουν αποτελεσματικά μια οθόνη γενικά θα λέγαμε.
Μεμβράνη (Film Protector)
Είναι ένα διαφανές πολύ εύκαμπτο φιλμ το οποίο προστατεύει την συσκευή σας αρκετά ικανοποιητικά από τις γρατσουνιές και επιφανειακά γδαρσίματα. Το πάχος της μπορεί να είναι από μερικά εκατοστά του χιλιοστού ως και 0.33 χιλιοστά. Έχουν την ανθεκτικότητα των Τζαμακίων (Tempered Glass) και το καλύτερο δεν σπάνε ή ραγίζουν, αντέχουν περισσότερο χρόνο γενικά. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κυρτές οθόνες εύκολα. Είναι η φθηνότερη επιλογή σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη προστασίας. Προστατεύουν αρκετά καλά μια οθόνη και είναι ευκολότερα στην αντικατάσταση.
Παρακάτω θα δείτε διάφορες εκδοχές του Tempered Glass
Κυρτό Προστατευτικό Τζάμι Full Face (Tempered Curve)
Είναι ακριβώς το ίδιο με ένα σκληρυμένο ή σκληρυμένο γυαλί (Tempered Glass) με την διαφορά ότι αυτό μπορεί να προσφέρει κάποια ευκαμψία σε οθόνες με καμπύλες. Καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια της οθόνης, όχι μόνο ένα μέρος της. Διαθέτουν μαύρο πλαίσιο ή πλαίσιο στο χρώμα του κινητού, εξασφαλίζοντας καλύτερη εμφάνιση.
Υπάρχει ένα μειονέκτημα θα λέγαμε για κάποιους ότι θα πρέπει να κολληθεί με ειδική κόλλα περίγραμμα του τζαμιού και όχι σε όλη την επιφάνεια της οθόνης. Επίσης είναι εύκολο να αποκολληθεί τζαμάκι και υπάρχει μια μικρή δυσκολία στην αφή, καθώς δημιουργείται ένα κενό αέρος μεταξύ οθόνης και προστατευτικού τζαμιού. Σε γενικά θα λέγαμε πλαίσια παρέχει καλή προστασία αλλά μειωμένη απόκριση στην αφή.
Privacy Προστατευτικό ΤζάμιΕίναι ακριβώς το ίδιο με ένα Κυρτό Προστατευτικό Τζάμι Full Face με την διαφορά ότι περιέχει ένα ακόμη φίλτρο (πολωτική τεχνολογία) το οποίο μπορείς εσύ να βλέπεις κανονικά από την μπροστινή μεριά της οθόνης ( κάθετη γωνία) αλλά οι υπόλοιποι άνθρωποι που είναι γύρω σου δεν θα μπορούν γιατί το ειδικό αυτό φίλτρο επιτρέπει την οπτική μόνο από συγκεκριμένη γωνία χαρίζοντας σου ιδιωτικότητα από τα μάτια των περίεργων. Σε γενικές γραμμές παρέχει υψηλή προστασία, ιδιωτικότητα αλλά έχει ένα μειονέκτημα θα έχετε χαμηλότερη φωτεινότητα οθόνης καθώς σκοτεινιάζει θα λέγαμε την οθόνη.
Δείτε μια λίστα εκδόσεων Gorilla Glass
- Gorilla Glass (2007)
- Gorilla Glass 2 (2012)
- Gorilla Glass 3 (2013)
- Gorilla Glass 4 (2014)
- Gorilla Glass 5 (2016)
- Gorilla Glass 6 (2018)
- Gorilla Glass Victus (2020)
- Gorilla Glass Victus 2 (Ενισχυμένο αλουμινοπυριτικό γυαλί)(2022)
- Gorilla Armor (2024)