Μεμβράνη ή τζαμάκι να βάλω για προστασία στο κινητό μου;


Ένα δίλημμα που απασχολεί θα λέγαμε περισσότερο τους νέους χρήστες καινούργιων κινητών αλλά και tablet οι οποίοι αν έχουν και παιδιά πρέπει να έχουν, για προστασία από γρατζουνιές και γδαρσίματα γιατί κάνεις δεν θέλει μια ραγισμένη οθόνη ή ακόμα χειρότερα μια σπασμένη οθόνη, ακόμα και αν το βάλεις στην τσέπη ή την τσάντα σου μαζί με κλειδιά, κέρματα κτλ. ή σου πέσει καταλάθος από τα χέρια σε ανώμαλες ή τραχιές επιφάνειες, ποιο λοιπόν από τα δύο παρέχει την καλύτερη προστασία;. 

Τζαμάκι (Tempered Glass)

Το σκληρυμένο ή σκληρυσμένο γυαλί στα ελληνικά που οι περισσότεροι επιλέγουν το οποίο αποτελείτε από πολύ λεπτά διάφανα φύλλα γυαλιού που το κάνουν ανθεκτικότερο έως περίπου 5 φόρες από το απλό γυαλί με πάχος από 0.3 μέχρι 0.5 χιλιοστά. Προστατεύει από χτυπήματα, γρατζουνιές, τριβές, πτώσεις κτλ. Υπάρχει μόνο ένα μικρό μειονέκτημα δεν είναι αρκετά εύκαμπτα και έτσι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κυρτές οθόνες. Λίγο ακριβή σε σχέση με τις υπόλοιπές προστασίες. Προστατεύουν αποτελεσματικά μια οθόνη γενικά θα λέγαμε.

Μεμβράνη (Film Protector)

Είναι ένα διαφανές πολύ εύκαμπτο φιλμ το οποίο προστατεύει την συσκευή σας αρκετά ικανοποιητικά από τις γρατσουνιές και επιφανειακά γδαρσίματα. Το πάχος της μπορεί να είναι από μερικά εκατοστά του χιλιοστού ως και 0.33 χιλιοστά. Έχουν την ανθεκτικότητα των Τζαμακίων (Tempered Glass) και το καλύτερο δεν σπάνε ή ραγίζουν, αντέχουν περισσότερο χρόνο γενικά. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κυρτές οθόνες εύκολα. Είναι η φθηνότερη επιλογή σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη προστασίας. Προστατεύουν αρκετά καλά μια οθόνη και είναι ευκολότερα στην αντικατάσταση.

Παρακάτω θα δείτε διάφορες εκδοχές του Tempered Glass

Κυρτό Προστατευτικό Τζάμι Full Face (Tempered Curve)

Είναι ακριβώς το ίδιο με ένα σκληρυμένο ή σκληρυμένο γυαλί (Tempered Glass) με την διαφορά ότι αυτό μπορεί να προσφέρει κάποια ευκαμψία σε οθόνες με καμπύλες. Καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια της οθόνης, όχι μόνο ένα μέρος της. Διαθέτουν μαύρο πλαίσιο ή πλαίσιο στο χρώμα του κινητού, εξασφαλίζοντας καλύτερη εμφάνιση. 

Υπάρχει ένα μειονέκτημα θα λέγαμε για κάποιους ότι θα πρέπει να κολληθεί με ειδική κόλλα περίγραμμα του τζαμιού και όχι σε όλη την επιφάνεια της οθόνης. Επίσης είναι εύκολο να αποκολληθεί τζαμάκι και υπάρχει μια μικρή δυσκολία στην αφή, καθώς δημιουργείται ένα κενό αέρος μεταξύ οθόνης και προστατευτικού τζαμιού. Σε γενικά θα λέγαμε πλαίσια παρέχει καλή προστασία αλλά μειωμένη απόκριση στην αφή.

Privacy Προστατευτικό Τζάμι

Είναι ακριβώς το ίδιο με ένα Κυρτό Προστατευτικό Τζάμι Full Face με την διαφορά ότι περιέχει ένα ακόμη φίλτρο (πολωτική τεχνολογία) το οποίο μπορείς εσύ να βλέπεις κανονικά από την μπροστινή μεριά της οθόνης ( κάθετη γωνία) αλλά οι υπόλοιποι άνθρωποι που είναι γύρω σου δεν θα μπορούν γιατί το ειδικό αυτό φίλτρο επιτρέπει την οπτική μόνο από συγκεκριμένη γωνία χαρίζοντας σου ιδιωτικότητα από τα μάτια των περίεργων. Σε γενικές γραμμές παρέχει υψηλή προστασία, ιδιωτικότητα αλλά έχει ένα μειονέκτημα θα έχετε χαμηλότερη φωτεινότητα οθόνης καθώς σκοτεινιάζει θα λέγαμε την οθόνη.

Και εδώ θα δείτε κάποιους όρους που αναφέρονται στα τζαμάκια 

Full Glue
Αυτός ο όρος περιγράφει προστατευτικά γυαλιά που διαθέτουν κολλητική ουσία σε όλη την εσωτερική πλευρά τους. Προσφέρουν πιο σταθερή εφαρμογή στην οθόνη και βελτιωμένη αίσθηση αφής.

UV Glass
Αυτά τα γυαλιά, συχνά καμπυλωτά, τοποθετούνται στην οθόνη χρησιμοποιώντας ειδική ρητίνη και λάμπα UV.


Και μερικές συμβουλές...


Οι πωλητές στα διάφορα καταστήματα που θα πας  (πωλούνται και online) θα σου προτείνουν πάντα με την αγορά ενός κινητού θήκη και τζαμάκι κάτι το οποίο δεν είναι κακό. Αυτό όμως που είναι κακό είναι ότι μπορεί να επιμείνουν ή να πάρεις όχι την μεμβράνη αλλά το τζαμάκι γιατί; όχι γιατί προστατεύει το κινητό σου, που το κάνει αλλά επειδή σπάει, ραγίζει κτλ. όταν απορροφά την πτώση οπότε εσύ θα πηγαίνεις και θα αγοράζεις συνέχεια τζαμάκια μην βλέπετε σφυριά και διαμάντια στις συσκευασίες τους και παρασύρεστε. 

Είναι όλα θέμα μάρκετινγκ και το ξέρω αυτό γιατί και εγώ ήμουν κάποτε πωλητής ενός τέτοιου πολύ γνωστού καταστήματος. Θα σου πουν μάλιστα ότι αυτή είναι η δουλειά τους ο ρόλος του οποιοδήποτε τζαμακίου να προστατεύσει την οθόνη σου την προστάτεψέ; όλα καλά! μπορείτε να ξαναγοράσετε ένα καινούργιο τζαμάκι.👍(Όλα θέμα μάρκετινγκ;)

Γιατί το τζαμάκι ναι μεν προστατεύει αλλά αν καταλάθος πέσει το κινητό από τα χέρια σου και χτυπήσει όχι στην οθόνη αλλά στη γωνία (το πλαστικό της θήκης κτλ.) υπάρχει περίπτωση να ραγίσει εκείνη η πλευρά ειδικά αν εσύ σαν άτομο το όποιο συχνά του φεύγει το κινητό από τα χέρια. Σε αντίθεση με την μεμβράνη που δεν θα πάθει τίποτα στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα ραγίσει από κάποιο ανόητο πέσιμο κάποιον εκατοστών. Αλλά από ένα αρκετά μεγάλο ύψος μπορεί να υπάρξει πρόβλημα.

Η επιλογή εξαρτάται φυσικά από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου. Αν έχεις τάση να σου πέφτει το κινητό, το τζαμάκι είναι η ασφαλέστερη επιλογή αλλά και πιο ακριβή με συχνές αλλαγές. Αν θέλεις απλώς να αποφύγεις γρατσουνιές, αναταράξεις και πεσίματα λίγων εκατοστών και να την έχεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η μεμβράνη μπορεί να είναι αρκετή.

Υπάρχουν και αυτοί που αναφέρουν ότι δεν χρειάζεται ούτε τζαμάκι ούτε μεμβράνη ούτε τίποτα. Γιατί οι οθόνες των περισσότερων κινητών και τάμπλετ έχουν στην οθόνη την τεχνολογία του Gorilla Glass και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να σπάσει η οθόνη σας αν πέσει από το ένα μέτρο αν διαθέτει Gorilla Glass 5 και πάνω, ναι είναι αλήθεια.

Δείτε μια λίστα εκδόσεων Gorilla Glass
  • Gorilla Glass (2007)
  • Gorilla Glass 2 (2012)
  • Gorilla Glass 3 (2013)
  • Gorilla Glass 4 (2014)
  • Gorilla Glass 5 (2016)
  • Gorilla Glass 6 (2018)
  • Gorilla Glass Victus (2020)
  • Gorilla Glass Victus 2 (Ενισχυμένο αλουμινοπυριτικό γυαλί)(2022)
  • Gorilla Armor (2024)
Η Apple από την άλλη δεν χρησιμοποιεί Gorilla Glass για τα iPhone της αλλά ένα γυαλί αποκλειστικά για iPhone που ονομάζεται “Ceramic Shield” (Κεραμική ασπίδα) που κατασκευάζεται επίσης από την Corning. Αποτελείτε κυρίως από μικρούς κεραμικούς νανοκρυστάλλους οι οποίοι είναι διαφανείς όπως και το γυαλί μέσω μιας διαδικασίας κρυστάλλωσης σε υψηλές θερμοκρασίες, επίσης χρησιμοποιεί μια διαδικασία διπλής ανταλλαγής ιόντων, η οποία επιτρέπει την αύξηση του μεγέθους των ιόντων, κάνοντάς τα πιο ανθεκτικά. Θα το βρείτε στις iPhone συσκευές 12 και πάνω.

{alertInfo}Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Facebook, στο X και στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.