Nέο υλικό αυξάνει την απόδοση των ηλιακών κυψελών περοβσκίτη κατά 15,8%
Ένα νέο εποχιακό άνθος στην επιστήμη της ηλιακής ενέργειας έρχεται να φωτίσει τον ορίζοντα, με τους ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (UNESP) να ανακαλύπτουν έναν νέο δρόμο για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της ανθεκτικότητας των ηλιακών
κυψελών περοβσκίτη. Η καινοτόμος μέθοδος, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Materials Chemistry C, αναδεικνύει την ενσωμάτωση των MXenes στη δομή των κυψελών , υποσχόμενη σημαντικές εξελίξεις στην τεχνολογία της ηλιακής ενέργειας.
Η νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε από το UNESP στο Bauru της Βραζιλίας συνίσταται στη χρήση των MXenes, μιας καινοτόμου κατηγορίας υλικών, για την ενίσχυση της απόδοσης των κυψελών. Οι MXenes, που παρουσιάζουν δομή παρόμοια με το γραφένιο και συνδυάζουν μέταλλα μετάπτωσης με άνθρακα ή άζωτο, προσφέρουν υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα και καλή θερμική σταθερότητα, κάνοντάς τα ιδανικά για την ενίσχυση των ηλιακών κυττάρων. Με την προσθήκη του MXene Ti3C2Tx σε μεθακρυλικό πολυμεθυλεστέρα (PMMA), δημιουργήθηκε μια επικάλυψη παθητικοποίησης που εφαρμόστηκε πάνω στο στρώμα περοβσκίτη των κυψελών, με αποτέλεσμα την αύξηση της απόδοσης μετατροπής ισχύος από 19% σε 22%.
Τα αποτελέσματα αυτά ανοίγουν τον δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, ενισχύοντας την προοπτική για τη μαζική παραγωγή κυψελών υψηλής απόδοσης. Παράλληλα, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ανάπτυξης Λειτουργικών Υλικών ενισχύει την επιστημονική κατανόηση του τρόπου λειτουργίας αυτών των πολύπλοκων συσκευών.
Η έρευνα που εστιάζεται στη βελτίωση των ηλιακών κυττάρων περοβσκίτη καθίσταται κεντρικό μέλημα στον σύγχρονο επιστημονικό χώρο. Ο σημερινός προσανατολισμός της έρευνας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη συστημάτων βιομηχανικής παραγωγής μεγάλης κλίμακας, με στόχο την κατασκευή σταθερών κυττάρων υψηλής απόδοσης στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.
Το πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε από το UNESP στο Journal of Materials Chemistry C αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς αυτή την κατεύθυνση. Η προσθήκη του MXene παρουσιάζει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς διαφαίνει τη δυνατότητα χρησιμοποίησής του σε μεγάλη κλίμακα παραγωγής. Το άρθρο περιγράφει επίσης μια σειρά από τεχνικές ηλεκτρικού, μορφολογικού και δομικού χαρακτηρισμού, που οδήγησαν σε μια πιο ενιαία επιστημονική κατανόηση των ηλιακών κυττάρων αυτού του είδους.
Η εν λόγω μελέτη αναδεικνύει την Βραζιλία ως πρωταγωνιστή στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, προσφέροντας ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς την αειφορική παραγωγή καθαρής ενέργειας. Οι επιπτώσεις αυτής της έρευνας είναι πολλαπλές, αναδεικνύοντας τη χώρα ως πρωταθλήτρια στη βιομηχανική παραγωγή ηλιακών κυττάρων, ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρει στον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σχετίζονται με την ενέργεια.