Ποιο 5G έρχεται τα επόμενα χρόνια το 6G

Με το 5G καλά καλά δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει και τόσο πολύ στον πλανήτη και στο Πανεπιστήμιο του Ούλου της Φινλανδίας το οποίο μάλιστα έχει κερδίσει και 250 εκατομμύρια για τα επόμενα 7 χρόνια χρηματοδότησης την οποία και  κέρδισαν μέσω προσφοράς για εμβληματικές πρωτοβουλίες στη Φινλανδία και η προσφορά τους κατέλαβε την πρώτη θέση όσον αφορά την τεχνική ευρωστία και την τρίτη θέση όσον αφορά τον αντίκτυπο. 

Έτσι προχωράνε στην υλοποίηση του ασύρματου δικτύου 6G όπου συγκεντρώθηκε μια ερευνητική ομάδα για αυτό η οποία αναφέρει ότι θα κυκλοφορήσει εμπορικά γύρω στο 2030.Τώρα έχουν μπει και στο παιχνίδι η Κίνα και η Ιαπωνία όπου μάλιστα δουλεύουν πάνω στο 6G.

Το πρόγραμμα 6Genesis

Το πρόγραμμα αυτό ονομάζετε "6Genesis" γενικά θα εξετάσει τον αντίκτυπο μιας κοινωνίας που βασίζεται στην πληροφορία η οποία θα έχει τη δυνατότητα σχεδόν στιγμιαία και απεριόριστα ασύρματη σύνδεση. Ο διευθυντής Matti Latva-aho λέει ότι "μια νέα κινητή γενιά εμφανίζεται κάθε 10 χρόνια και έτσι το 6G θα προκύψει γύρω στο 2030 για να ικανοποιήσει όλες τις προσδοκίες που δεν πληρούνται με το 5G, αργότερα.". Οι ερευνητές θα διερευνήσουν τις συσκευές, τα κυκλώματα και τις απαιτήσεις κατανεμημένων υπολογιστών που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες για εφαρμογές με τεχνητή νοημοσύνη που εξυπηρετούν κάθε πτυχή της κοινωνίας με την πανταχού παρούσα ασύρματη συνδεσιμότητα.

"Οι άνθρωποι είναι ήδη συνδεδεμένοι, οπότε η υπόσχεση του 5G ή του 6G θα είναι να συνδεθούν ακόμα περισσότερα αντικείμενα", δήλωσε ο Pouttu. "Η σχεδόν άμεση συνδεσιμότητα εξακολουθεί να μην έχει λυθεί πλήρως στο 5G όσον αφορά την καθυστέρηση. Η λανθάνουσα μίξη δευτερόλεπτων δεν είναι αρκετά καλή για κάποιες εφαρμογές [critical time], επομένως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη δυνατότητα βελτίωσης της επικοινωνιακής ικανότητας. ".

Κίνα και Ιαπωνία

Η υπουργός για θέματα επικοινωνίας και Διαδικτύου της Ιαπωνίας δήλωσε ξεκάθαρα ότι το 6G η επόμενη γενιά δικτύων θα υλοποιηθεί το 2030.Αλλά και η Κίνα και συγκεκριμένα το Πεκίνο εργάζονται πάνω στο 6G.Έχουν δημιουργήσει δύο ομάδες για την εργασία και την έρευνα. Οι τεχνικοί του Κινεζικού υπουργείου λένε ότι η ταχύτητα του 6G μπορεί να φτάσει το 1 Terabyte το δευτερόλεπτο. Δηλαδή με αυτές τις ταχύτητες μπορεί ένας χρήστης να κατεβάσει 142 ώρες HD περιεχόμενο σε ένα δευτερόλεπτο.

Το 5G δίκτυο

Για όσους δεν γνωρίζουν το 5G είναι 100 φορές ποιο γρήγορο σε σχέση με το δίκτυο 4G θα μειωθεί η χρονοκαθυστέρηση, μικρότερη από 5ms και θα  βελτιωθεί η συνολική απόκριση του δικτύου και έτσι αυτό μας επιτρέπει να συνδέσουμε έναν τεράστιο θα λέγαμε αριθμό συσκευών που θα συνδέονται ταυτόχρονα στο δίκτυο. Θα προσφέρει μεγάλες αλλαγές στον τομέα τις υγείας της οικονομίας των μεταφορών και τις ψυχαγωγίας. Είδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν συσκευές όπως smartphone με τεχνολογία 5G.Θα ξεκινήσει στην Ευρώπη σε κάθε χώρα τις Ε.Ε φέτος το 2020 και έως το 2025 θα υπάρχει ένα πλήρως λειτουργικό δίκτυο 5G.

Τι θα προσφέρει το 6G σε σχέση με το 5G;

Το 6G θα λύση διάφορα ζητήματα που το 5G αδυνατούσε, θα προσφέρει ταχύτητες terabits ανά δευτερόλεπτο και βέβαια αυτό συνεπάγεται στην μικρότερη καθυστέρηση στη μεταφορά των δεδομένων (latency),που θα φέρει πολλές αλλαγές στις υποδομές πληροφορικής με νέα υλικά κατασκευής και για τα smartphones και Tablets ακόμη θα αποκτήσουμε έξυπνες επιφάνειες, έξυπνα γυαλιά κτλ. Επίσης αυτοματοποίηση των τεχνολογιών παραγωγής, βιώσιμη ενέργεια, ηλεκτρονική υγεία και αυτόνομη μεταφορά, έξυπνες υπηρεσίες στις πόλεις κ.α.

Ο Mahyar Shirvanimoghaddam καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ αναφέρει ότι με την νέα γενιά δικτύων 6G θα μπορούμε μέσω του εγκεφάλου μας να ελέγχουμε τις συσκευές γύρω μας.Φυσικά δεν θα είναι απολυτά ασφαλές το δίκτυο 6G αυτός θα είναι ο στόχος του 7G δικτύου.



Η ανάρτηση ενημερώθηκε στις 05/02/2020

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.