Η ακτίνα φωτός του Αρχιμήδη

Θα έχετε ακούσει και δει πολλές φορές σε διάφορα άρθρα και ντοκιμαντέρ για αυτή την μοναδική ευφυέστατη εφεύρεση της "Ακτίνας φωτός του Αρχιμήδη" η οποία και δημιουργήθηκε από τον αρχαίο Έλληνα μαθηματικό, μηχανικό, φυσικό, αστρονόμο και εφευρέτη Αρχιμήδη κατά ανάγκη και αυτό γιατί τότε ο Αρχιμήδης που ζούσε στις Συρακούσες οι οποίες βρίσκονταν υπό πολιορκία από τους Ρωμαίους σκέφτηκε ένα απίστευτο και εύκολο τρόπο για να χαλάσει τα σχέδια των Ρωμαίων. 

Τον 2ο αιώνα μ.Χ. ο συγγραφέας Λουκιανός κατά τη διάρκεια της Πολιορκίας των Συρακουσών το 214-212 π.Χ. έγραψε ότι ο Αρχιμήδης κατέστρεψε τα εχθρικά ρωμαϊκά πλοία με τη χρήση της φωτιάς. Μετά από αρκετούς αιώνες ο Ανθέμιος ο Τραλλιανός λέει πως το φλεγόμενο γυαλί ως το όπλο του Αρχιμήδη. 

Η παραβολική αυτή συσκευή είναι γνωστή και ως «Ακτίνα φωτός του Αρχιμήδη», ένα όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας, στο οποίο οι καθρέπτες είναι κατασκευασμένες από χαλκό και πολύ καλά γυαλισμένους που τους χρησιμοποιούσε για να συγκεντρώνει το ηλιακό φως στα πλοία και έτσι αυτά να παίρνουν φωτιά, βέβαια μια άλλη θεωρία λέει ότι έβαλε τους στρατιώτες να γυαλίσουν καλά τις ασπίδες έτσι ώστε να αντανακλούν οι ακτίνες του ήλιου σε αυτές και να σημαδεύουν τα πλοία ώστε αυτά να παίρνουν φωτιά.

Η λειτουργία του

Ο Αρχιμήδης χρησιμοποίησε καθρέπτες οι οποίοι ήταν κατασκευασμένη από μπρούτζο ή χαλκό, δεν υπάρχει κάποια έγκυρη αναφορά σε αυτό όμως το υπέθεσαν με τα υλικά που χρησιμοποιούσαν στην τότε εποχή, τα οποία ήταν από πολύ καλά γυαλισμένα με αποτέλεσμα όταν έπεφταν η ακτίνες του ηλίου πάνω σε αυτά τα παραβολικά κάτοπτρα αντανακλούσαν τις ακτίνες όπου ήθελε ο χειριστής του κατόπτρου συγκεντρώνοντας στο αντικείμενο που ήθελαν όλα μαζί προκαλώντας πολύ μεγάλες θερμοκρασίες.





Αναπαραστάσεις...

Μια προσπάθεια αναπαράστασης της ακτίνας φωτός του Αρχιμήδη έγινε το 1973 από τον Έλληνα επιστήμονα Ιωάννη Σάκκα στη ναυτική βάση του Σκαραμαγκά έξω από την Αθήνα. Χρησιμοποιήθηκαν 70 καθρέπτες με χάλκινη επίστρωση και μέγεθος 1,5 επί 1 μέτρο τους οποίους και κατεύθυναν ναύτες από το πολεμικό ναυτικό. Οι οποίοι και σημάδευαν ένα ομοίωμα Ρωμαϊκού πολεμικού πλοίου κατασκευασμένο από κόντρα πλακέ σε απόσταση 50 μέτρων. Το πλοίο έπιασε φωτιά σε 1-2 λεπτά αλλά μάλλον λένε ότι βοήθησε σε αυτό η βαφή πίσσας του.

Επίσης στο κανάλι Discovery Channel στην εκπομπή “Mythbusters” το 2005 προσπάθησαν να επαναλάβουν αυτό το επίτευγμα αλλά απέτυχε και αποφάνθηκε πως πρόκειται για μύθο. Το 2005 το MIT επανέλαβε το πείραμα χρησιμοποιώντας 127 τετραγωνικά κεραμίδια καθρέπτη 30 εκατοστών και κατάφεραν να βάλουν φωτιά σε ένα πλοίο στο Σαν Φρανσίσκο.
Το 2010 οι Mythbusters είπαν να ξαναδοκιμάσουν την ακτίνα φωτός σε ένα μάλιστα επεισόδιο που συμμετείχε και ο Μπαράκ Ομπάμα με τον τίτλο «Η Πρόκληση του Προέδρου». Υπήρξαν πολλά πειράματα όπως 500 μαθητές να σημαδεύουν με τους καθρέπτες ένα ομοίωμα ενός ρωμαϊκού πλοίου σε απόσταση 120 μέτρων αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Οι Mythbusters είπαν πως είναι πιο πιθανό απλά να τυφλώνει και να αποσπά την προσοχή του πληρώματος των πλοίων.

Το 2010 ένας 19χρονος φοιτητής ο Έρικ Τζακμέιν από την Αμερική κατάφερε και κατασκεύασε ένα παραβολικό ηλιακό σύστημα που το ονόμασε “Ακτίνα του Θανάτου”.

Κατασκευασμένο από συμβατικό δορυφορικό πιάτο και 5.800 μικρά κάτοπτρα. Με μια τρύπα στο πιάτο τοποθέτησε έναν πλαστικό σωλήνα από PVC από πίσω από το κάτοπτρο. Καθώς ο ήλιος χτυπά το πιάτο το ηλιακό φως περνά από την τρύπα και αντανακλάται στο ημιδιαφανές πλαστικό στον πάτο του σωλήνα και έτσι βοηθά στη σκόπευση. 

Η ακτίνα μπορεί να λιώσει διάφορα μέταλλα όπως χάλυβα ακόμα και τσιμέντο. Η ακτίνα θανάτου R5800 καταστράφηκε ολοσχερώς σε πυρκαγιά όπου ήταν αποθηκευμένο στις 14 Δεκεμβρίου 2010 περίπου 8 μήνες μετά τη μαγνητοσκόπηση αυτού του βίντεο αυτό όμως έχει αντικατασταθεί από το R23k το 2013 η οποία έχει 23.000 καθρέφτες και μια δύναμη συγκέντρωσης 10.000 φορές το φως της ημέρας.




📌Η πρώτη μηχανή στον κόσμο που εκμεταλλεύτηκε τον άνεμο η Ύδραυλις.

Ακόμα...

Με την ίδια τεχνική δουλεύουν και οι καθρέπτες σε πάρκα ανανεώσιμων μορφών ενέργειας οι οποίοι έχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες καθρέπτες που στοχεύουν σε ένα σημείο, και με αυτόν τον τρόπο υπάρχει τεράστια παραγωγή ενέργειας.

Και όπλα βασισμένα στην εφεύρεση του Αρχιμήδη παρουσίασε η DARPA στο ερευνητικό πρόγραμμα του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ που χρησιμοποίησε μικροκύματα για να διεισδύσει στο δέρμα του θύματος προκαλώντας υψηλές θερμοκρασίες δημιουργώντας την αίσθηση της φλόγας.

Ακόμα και στα πολεμικά της πλοία θέλουν να τοποθετήσουν όπλα με ακτίνες λέιζερ μάλιστα την άνοιξη του 2014 με ένα πρωτότυπο όπλο λέιζερ LaWS (Laser Weapons System) τοποθέτησαν ένα σε πολεμικό τους πλοίο. Το LaWS είναι ένα λέιζερ στερεάς κατάστασης. Είναι ακριβά και καταναλώνουν πολλή ενέργεια στο 25% που σημαίνει ότι το σκάφος μεταφοράς πρέπει να παράγει περίπου 130 kW ενέργειας για να επιτρέψει τη χρήση του όπλου με ισχύς εξόδου 32 kW.Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στο οποίο δείχνει ότι κατέστρεψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (BQM-147) σε 4 δευτερόλεπτα και βάρκες που τα είχαν ως στόχους.




Βέβαια έχουν λύσει αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Τώρα είναι σε θέση να θέσει εκτός λειτουργίας τους αισθητήρες των περιπολικών σκαφών RHIB και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης. Στο μέλλον τα όπλο αυτό θα είναι σε θέση ώστε να καταστρέψει πυραύλους και πολεμικά αεροσκάφη και πολεμικά ελικόπτερα.



2017: Ένα ακόμα όπλο φτιαγμένο για τον αμερικανικό στρατό από την εταιρία Lockheed Martin ένα λέιζερ 60kW.Είναι ένα λέιζερ συνδυασμένης ακτίνας δηλαδή ενώνει πολλά μεμονωμένα λέιζερ σε ένα, τα οποία παράγονται μέσω οπτικών ινών. Βασίζετε σε ένα σχέδιο του αμερικανικού πενταγώνου που αρχικά αναπτύχθηκε από το πρόγραμμα Robust Electric Laser Initiative Program και στη συνέχεια από τη Lockheed Martin και τον αμερικανικό στρατό με επενδύσεις σε αυτό. Κατασκευάστηκε για τακτικά οχήματα για άμυνα σε στεριά και θάλασσα και αέρα.

Ερχόμαστε στο 2020 με ένα όπλο λέιζερ που μπορεί και καταρρίπτει μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Drones) αναπτύχθηκε σε πλοίο του αμερικανικού Ναυτικού για πρώτη φορά. Το λέιζερ αυτό εμφανίστηκε στο "USS Portland" και έγινε επίδειξη του όπλου αυτού στις 16 Μαΐου 2020 όταν το Technology Maturation Laser Weapon System Demonstrator (LWSD) κατέρριψε ένα πολεμικό drone. Το όπλο αυτό εγκαταστάθηκε για προσωρινούς λόγους στο πλοίο και παραμένει σε δοκιμαστικό στάδιο όπως διευκρίνισε το  το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Όταν ολοκληρωθεί αυτό το όπλο ( LWSD ) δουλειά της Northrup Grumman θα εμφανιστεί στα αμφίβια του Ναυτικού των ΗΠΑ κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον.


Το άρθρο ανανεώθηκε στις 14/03/2021


Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 
Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.