Το Πουλί που κελαηδά του Ήρωνα του Αλεξανδρεύς

Θα λέγαμε ότι ήταν το πρώτο κουδούνι σπιτιού με τα σημερινά δεδομένα. Το εφηύρε ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς οι αρχαίοι Έλληνες το έλεγαν "Περιστρεφόμενο Φθεγγόμενο Μελαγκόρυφο". Ήταν μια λάρνακα ναού που έδειχνε ένα πουλί να περιστρέφεται αυτόματα και να κελαηδά όταν κάποιος επισκέπτης γυρνούσε τον εξωτερικό τροχό πριν μπει στον ναό.

Η λειτουργία του

Αποτελείτε από δύο άξονες με δύο ακτινωτούς τροχούς συμπλεγμένους μεταξύ τους και από μία διάταξη παραγωγής κελαηδίσματος που ήταν τοποθετημένη σε ένα αντεστραμμένο κοίλο δοχείο που βυθιζόταν σε ένα δοχείο με νερό. Ο ένας κατακόρυφος άξονας στην κορυφή του έχε το ομοίωμα του πουλιού ενώ ο οριζόντιος είχε στο ένα άκρο του τον κινητήριο τροχό και στο άλλο ένα πηνίο με τυλιγμένο σχοινί από όπου κρεμόταν το αντεστραμμένο δοχείο. Η διάταξη κελαηδίσματος αποτελούνταν από ένα λυγισμένο αυλό (με πλάγια γλωσσοτομία) που το στόμιό του επικοινωνούσε με τη βάση του αντεστραμμένου δοχείου ενώ το άκρο του εισχωρούσε ελαφρά σε ένα πιάτο νερού.

Με την περιστροφή του τροχού το πουλί περιστρεφόταν με μεγάλη ταχύτητα και το αντεστραμμένο δοχείο βυθιζόταν στο δοχείο του νερού οπότε ο εγκλωβισμένος αέρας εξερχόταν σφυρίζοντας από τον αυλό. Επειδή υπήρχε μεγάλη πίεση αέρα της επιφάνειας του νερού στην έξοδο του αυλού αυξομειωνόταν το ηχητικό μήκος του και έτσι οι παραγόμενοι φθόγγοι ήταν μεταβαλλόμενης συχνότητας ώστε να αποδίδουν πιστά το κελάηδισμα και μάλιστα πουλιών διαφορετικών ειδών!


Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 
Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.