Δείτε πώς θα είναι το «έξυπνο» σπίτι
Φαντάζεστε στο μέλλον να κατοικούμε σε σπίτια που διαθέτουν την κατάλληλη ευφυΐα για να προσαρμόζουν τις συνθήκες διαβίωσης μας και να ρυθμίζουν τα επίπεδα άνεσης μας με βάση τις προσωποποιημένες μας ανάγκες και τις απαιτήσεις για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας;
Ασφαλώς αυτό ακούγεται ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, από τον περασμένο Δεκέμβριο, αποτελεί μια πραγματικότητα, που βρίσκει την καλύτερη έκφρασή της στην Πρότυπη Οικία Αυτόνομης Διαβίωσης (Ambient Assisted Living House), η οποία βρίσκεται στη Ναύπακτο.
Η είδηση βέβαια, δεν είναι αυτή καθαυτή αλλά το γεγονός ότι το «έξυπνο σπίτι» κατηφορίζει στην Αθήνα για να πάρει τη θέση του σε έναν από τους χώρους του μεγαλύτερου φεστιβάλ επιστήμης στην Αθήνα, του «Athens Science Festival 2017» στη Τεχνόπολη από τις 29 Μαρτίου ως τις 2 Απριλίου. Σε συγκεκριμένο χώρο οι ερευνητές από το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος που έχουν σχεδιάσει και αναπτύξει τεχνολογίες αιχμής για αυτόνομη και υποβοηθούμενη διαβίωση (Ambient Assisted Living) θα εγκαταστήσουν, θα λειτουργήσουν και θα επιδείξουν στους επισκέπτες ολόκληρη την υποδομή της «έξυπνης κατοικίας», ενώ οι ίδιοι ταυτόχρονα σε on-line σύνδεση θα μπορούν να βλέπουν ζωντανά και την Πρότυπη Οικία Αυτόνομης Διαβίωσης των 60 m2 που βρίσκεται εγκατεστημένη μέσα στην Παπαχαραλάμπειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη στη Ναύπακτο.
Από τεχνολογικής άποψης, η Πρότυπη Οικία Αυτόνομης Διαβίωσης συνδυάζει, σε ένα πλήρως λειτουργικό περιβάλλον, τεχνολογίες αυτοματισμού οικιών/κτιρίων που ενσωματώνονται με την υπόλοιπη βασική υποδομή του χώρου, οικιακά ρομπότ που αναλαμβάνουν την διακριτική παρακολούθηση του ανθρώπου και διαθέτουν την απαιτούμενη ευφυΐα για να αντιληφθούν πιθανές κρίσιμες καταστάσεις (π.χ. πτώση ηλικιωμένου), ενσωματωμένες συσκευές με αισθητήρια όργανα που καταγράφουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες, αναγνωρίζουν την ανθρώπινη παρουσία και ελέγχουν την ασφάλεια της οικίας, συσκευές καταγραφής Ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και καρδιογραφήματος με δυνατότητα ασύρματης μετάδοσης των ανθρώπινων βιο – σημάτων σε πραγματικό χρόνο και πολλές άλλες ετερογενείς συσκευές και τεχνολογίες που συνεργάζονται και διασυνδέονται αδιαφανώς προς τον τελικό χρήστη μέσω του συστήματος ATLAS, μιας υποδομής υπολογιστικού νέφους που αναπτύχθηκε από το εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων.
Αυτή η υποδομή δημιουργεί ένα σύγχρονο οικοσύστημα «Διαδικτύου των Πραγμάτων» (Internet of things) προσανατολισμένο στις σύγχρονες ανάγκες της οικίας αυτόνομης διαβίωσης. Τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτή την υποδομή υφίστανται επεξεργασία από προηγμένους αλγορίθμους με απώτερο στόχο την υποβοήθηση των ημερήσιων δραστηριοτήτων του ανθρώπου. Όλα αυτά θα είναι διαθέσιμα στο κοινό που θα επισκεφθεί το χώρο μας στο Athens Science Festival 2017
εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος Νικόλαος Βώρος.
Αυτό που είναι καινούργιο και ιδιαίτερα ελκυστικό στην υποδομής τη «έξυπνης» κατοικίας στο Athens Science Festival είναι επίσης, η παρουσίαση μιας τεχνολογίας, μέσω της οποίας ακόμη και τα έπιπλα που βρίσκονται στα σπίτια μας μπορούν να συμπεριφέρονται …έξυπνα. «Με τεχνολογίες δικτύων αισθητήρων επικοινωνούν μεταξύ τους και εντοπίζουν αντικείμενα που έχουμε χάσει. Αν έχεις χάσει το κινητό σου, για παράδειγμα, μια εφαρμογή αναζήτησης θα το βρει και θα σου πει αμέσως που βρίσκεται!», συμπληρώνει ο Καθ. Βώρος. Φυσικά, όσοι επισκεφθούν την Οικία Αυτόνομης Διαβίωσης θα γνωρίσουν από κοντά τον Ζαχαρία και την παρέα του, το διάσημο ρομπότ διακριτικής, αλλά μη παρεμβατικής παρακολούθησης ηλικιωμένων, το οποίο μπορεί να βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με τους οικείους ή τους γιατρούς του ατόμου που παρακολουθεί.
Και δεύτερο σπίτι
Και δεύτερο σπίτι
Το επόμενο βήμα του Εργαστηρίου είναι η δημιουργία μέσα στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος στην Πάτρα μιας δεύτερης έξυπνης οικίας 140 m2 με τα ίδια χαρακτηριστικά. Στόχος είναι η διασύνδεση οικιών σε διαφορετικές πόλεις μέσω δικτύων επικοινωνίας τελευταίας γενιάς ώστε να μπορούν να προσομοιωθούν σενάρια που θα συναντάμε στις ”έξυπνες” πόλεις του μέλλοντος (smart cities). Το όλο εγχείρημα στηρίζουν έμπρακτα εταιρείες του χώρου μέσω χορηγιών σε υλικοτεχνική υποδομή (ανάμεσα στις οποίες είναι η εταιρεία Cisco και ο όμιλος Φειδάκη FG Europe).
Ο χώρος μέσα στη Τεχνόπολη όπου θα στηθεί ολόκληρη η υποδομή της Πρότυπης Οικίας Αυτόνομης Διαβίωσης (Ambient Assisted Living) δεν είναι τίποτε παραπάνω από έναν χώρο επίδειξης και εξέλιξης της τεχνολογίας αιχμής. Η ομάδα του Καθ. Βώρου φιλοδοξεί επίσης, να δημιουργήσει στο μέλλον ένα σπίτι που να μπορεί να αντιλαμβάνεται μέσω βιοαισθητήρων την ψυχολογική κατάσταση του ιδιοκτήτη. Μπορεί να φαίνεται μακρινό ως σενάριο, αλλά δείχνει τις δυνατότητες και τη μορφή που μπορούν να πάρουν τα σπίτια μας μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια του Εργαστηρίου Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος έχει ξεκινήσει το 2015 και έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου RADIO (http://radio-project.eu) που χρηματοδοτείται από το Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και υποστηρίζεται μέσω χορηγιών από σημαντικές Ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε συναφείς τεχνολογικές περιοχές.
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://http://www.athens-science-festival.gr/
http://http://aalhouse.esda-lab.cied.teiwest.gr
http://esda-lab.cied.teiwest.gr
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://http://www.athens-science-festival.gr/
http://http://aalhouse.esda-lab.cied.teiwest.gr
http://esda-lab.cied.teiwest.gr
Ετικέτες:
Νέες τεχνολογίες-Καινοτομίες