Ρούχα 3D printing και αξεσουάρ δημιουργήθηκαν στην Θεσσαλονίκη από την Βάγια Γκερλιώτου


Εναλλακτικά ενδύματα και αξεσουάρ που δεν λερώνονται και δεν καταστρέφονται, φτιαγμένα από μικροοργανισμούς, με τη βοήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών, δημιούργησε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη η αρχιτέκτων Βάγια Γκερλιώτου. Πρόκειται για 3D printing ρούχα ή αξεσουάρ, τα οποία αφήνουν πίσω το ράψιμο και φτιάχνονται με υψηλής ποιότητας υλικά, όπως πολυουρεθάνη και πολυαμίδιο, χαρίζοντας, σύμφωνα με τη δημιουργό τους, «μια δεύτερη επιδερμίδα στην κλίμακα του ανθρώπινου σώματος».Η Βάγια Γκερλιώτου δημιουργεί παραμετρικά σχεδιαστικά συστήματα, σε νέα υλικά κατασκευής 3D Printing τεχνολογία, ειδικά φτιαγμένα για την κλίμακα του ανθρώπινου σώματος.
 
Με την 3D printing τεχνολογία προβλέπεται η δυνατότητα ψηφιακής κατασκευής του ρούχου, με πολλαπλά σύνθετα υλικά, που συνδυάζουν διαφορετικούς μηχανικές ιδιότητες, σε μια ενιαία κατασκευή, ενώ καταργούνται οι ραφές και τα κοψίματα.

Η κ. Γκερλιώτου «τυπώνει» της δημιουργίες της στο Βέλγιο, αλλά και στην Ελλάδα υπάρχουν οικιακοί εκτυπωτές, που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα αντικείμενο που δεν ξεπερνά σε μέγεθος μια μπάλα ποδοσφαίρου.

«Η τεχνική που χρησιμοποιώ είναι η λεγόμενη επιλεκτική συμπύκνωση με laser και μας επιτρέπει να κατασκευάσουμε ρούχα με εκπληκτική λεπτομέρεια έως και 0.8 mm. Το υλικό που χρησιμοποιώ είναι το πολυουρεθάνη (TPU), το οποίο είναι ιδιαίτερα εύκαμπτο και μοιάζει με το καουτσούκ» επεσήμανε.

Όπως εξηγεί η ίδια, "αρχικά σχεδιάζεται το ένδυμα ή το αξεσουάρ στον υπολογιστή και από εκεί και πέρα γίνεται η δημιουργία ενός πρωτοτύπου το οποίο καταλήγει στην κατασκευή. Έπειτα εκτυπώνεται το ρούχο με τη χρήση λέιζερ όπου σε έναν κύβο, τοποθετείται σε μορφή σκόνης, το υλικό από το οποίο έχουμε επιλέξει να φτιάξουμε το αντικείμενό μας.

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.