Νέα ανακάλυψη οπτικό τρανζίστορ που θα εκτοξεύει στο μέλλον της επιδόσεις των υπολογιστών


Ένα οπτικό τρανζίστορ που τροφοδοτείται από φως και όχι από ηλεκτρική ενέργεια για να διενεργήσει υπολογισμούς ανέπτυξαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ) και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο οπτικό τρανζίστορ βρίσκεται σε πειραματικό ακόμα στάδιο ωστόσο θεωρείται ότι στο μέλλον μπορεί να εκτοξεύσει τις υπολογιστικές ταχύτητες τόσο των συμβατικών όσο και των κβαντικών υπολογιστών.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν οπτικό διακόπτη που ελέγχεται από μόνο ένα φωτόνιο (σωματίδιο του φωτός) και που προσαρμόζει τη μετάδοση του φωτός σε ένα κύκλωμα.

Στο κέντρο του οπτικού τρανζίστορ βρίσκεται ένα ζεύγος μικροσκοπικών ανακλαστικών κατόπτρων, το οποίο λειτουργεί ως «οπτικό αντηχείο».
Το τρανζίστορ λειτουργεί ως εξής: όταν ο διακόπτης είναι ανοικτός ένα οπτικό σήμα, δηλαδή μια ακτίνα φωτός, μπορεί να περάσει μέσα και από τα δύο κάτοπτρα, ενώ όταν ο διακόπτης είναι κλειστός περνά μόνο το 20% του φωτός του σήματος.

Η χρησιμοποίηση φωτονίων αντί για ηλεκτρισμό αναμένεται να συμβάλλει στη δημιουργία λιγότερο ενεργοβόρων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων(τσιπ) που δεν θα αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερθέρμανσης όπως συμβαίνει σήμερα.

Κι αυτό διότι για λόγους αύξησης της ταχύτητας τοποθετούνται πολλά τρανζίστορ σε ένα τσιπ με αποτέλεσμα να καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια και να παράγεται υψηλότερη θερμότητα.

Πέραν αυτού, τα φωτόνια στο οπτικό τρανζίστορ θα επιτρέψουν την εκτέλεση πολυπλοκότερων υπολογισμών σε σύγκριση με τον ηλεκτρισμό και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των κβαντικών υπολογισμών.

Στόχος πλέον είναι η εφαρμογή της τεχνολογίας σε μεγαλύτερη κλίμακα και η εμπορική της εκμετάλλευση στο μέλλον.


Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.