Αλλαγή πλακέτας σκληρού δίσκου HDD (PCB)


Όταν ο σκληρός δίσκος δεν αναγνωρίζετε από το σύστημα ή είναι εμφανής καμένη και δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί τότε οφείλετε σε κατεστραμμένο PCB (Printed Circuit Board) στην πλακέτα δηλαδή που βρίσκετε στο κάτω μέρος του σκληρού δίσκου και χρησιμοποιείτε για να επικοινωνεί με την μητρική πλακέτα αλλά και να τροφοδοτείτε από αυτή. Αν ο σκληρός δίσκος παράγει περιέργους θορύβους (τότε είναι για πέταμα;...όχι!) συνήθως διακοπτόμενους το πρόβλημα βρίσκετε στην τροφοδοσία και μην αλλάζετε πλακέτα.

Σε περίπτωση βλάβης της μητρικής πλακέτας τα δεδομένα παραμένουν γραμμένα στα platters του δίσκου. Επειδή όμως δεν είναι εφικτή η επικοινωνία του με το υπόλοιπο σύστημα η εύρεση των δεδομένων είναι αδύνατη.

Αν λοιπόν κανένα από τα κόλπα σας δεν πιάσει μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε την πλακέτα του σκληρού σας δίσκου. Η διαδικασία αλλαγής είναι πολύ εύκολη αφού αρκεί να ξεβιδώσετε τις τέσσερις-πέντε βίδες (σε μορφή αστεράκια ή σταυρωτές) που συγκρατούν την πλακέτα.

Δεν υπάρχουν ούτε καλώδια ούτε βύσματα ούτε κάτι άλλο που να συγκρατεί την πλακέτα. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ❗ μπορεί η αλλαγή της πλακέτας να είναι εύκολη υπόθεση από πλευράς τεχνικής ωστόσο απαιτητέ μια σχετική προεργασία, διότι σε περίπτωση λάθους το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό ( ολική καταστροφή του δίσκου ή πρόκληση φωτιάς). Ας δούμε τη πρέπει να προσέξετε σε περίπτωση που αλλάξετε την πλακέτα.

Οι εταιρίες κατασκευής δίσκων παράγουν ξεχωριστά μοντέλα. Ακόμα και δυο σκληροί δίσκοι που είναι ίδιοι του ιδίου κατασκευαστή με την ιδία χωρητικότητα ιδία ονομασία μοντέλου, ιδία platters και μέγεθος buffer είναι πολύ πιθανό να έχουν διαφορές που δεν είναι εμφανείς.

Για το λόγο αυτό η επιλογή πλακέτας πρέπει να γίνει προσεκτικά. Πως θα προμηθευτείτε όμως την πλακέτα υπάρχουν 2 τρόποι ο πρώτος είναι μέσω ιντερνέτ και ο άλλος αγοράζοντας την πλακέτα από κάποιο κατάστημα. Ακόμα πρέπει να γνωρίζετε δυο βασικά στοιχεία για να επιλέξετε την πλακέτα που σας ταιριάζει: το model/part του σκληρού σας δίσκου και το part number της πλακέτας.

Αλλά Αν αλλάξετε ένα PCB από έναν σκληρό δίσκο τοποθετώντας απλά έναν άλλον από έναν άλλο ίδιο σκληρό δίσκο αυτό λειτουργεί κατά πλειοψηφία σε σκληρούς δίσκους πριν από το 2010 όπου το Firmware ήταν ίδιο και δεν ήταν σημείο ελέγχου του δίσκου για να ξεκινήσει έτσι μπορούσες να αλλάξεις απευθείας πλακέτα (Western Digital, Maxtor κτλ.) δηλαδή αν σε σκληρούς δίσκους μετά το 2010 αλλάξεις απλά την πλακέτα, ουσιαστικά ο αρχικός δίσκος θα "κληρονομήσει" τα adaptives από τον δεύτερο δίσκο. Έτσι τα adaptives των platter δεν θα αναγνωρίζουν τα adaptives που βρίσκονται στην καινούργια πλακέτα-PCB και ο δίσκος μπορεί να μην ξεκινάει.
Στα εργοστάσια όπου κατασκευάζονται σκληροί δίσκοι, ο όρος "adaptives" συνήθως αναφέρεται σε παραμέτρους και ρυθμίσεις που χρησιμοποιούνται για να βελτιστοποιήσουν την απόδοση και την αξιοπιστία του σκληρού δίσκου κατά τη διάρκεια της κατασκευής και του τελικού ελέγχου και περιλαμβάνουν τα παρακάτω.
  • Παράμετροι βαθμονόμησης
  • Προσαρμογή στη φυσική κατάσταση των υλικών
  • Αυτόματη ρύθμιση συστημάτων
Οπότε τη πρέπει να γίνει σε αυτή την περίπτωση, μεταφορά της ROM από την μία πλακέτα στην άλλη, έτσι ώστε τα adaptives της πλακέτας να ταιριάζουν με τα adaptives των platters. Αν το chip της ROM είναι εμφανή στην πλακέτα υπάρχει η περίπτωση της αλλαγής απλά πρέπει να γνωρίζει κάποιος από κολλητήρια και είναι αυτό που λέμε να πιάνουν τα χέρια του. Απλά πρέπει να γίνει από κάποιο εξειδικευμένο και πολύ προσεκτικά γιατί αν πάει κάτι στραβά τα χάνετε όλα η επιλογή είναι δική σας.

Το model part φαίνεται στο επάνω μέρος του σκληρού δίσκου. Πιο κάτω αναφέρετε και ο αριθμός DMC ο οποίος είναι εξαιρετικά απίθανο να ταχτοποιηθεί ωστόσο καλό είναι να βρείτε δίσκο με DCM που να πλησιάζει όσο γίνετε αυτό του δίσκου σας.



Model/part

Το part number της πλακέτας φαίνεται σε ένα αυτοκόλλητο στο πίσω μέρος του σκληρού δίσκου. Ο αριθμός αυτός πρέπει να ταχτοποιηθεί για να βρείτε την πλακέτα που ψάχνετε. Το αποτέλεσμα μετά την αλλαγή της πλακέτας είναι της περισσότερες φορές επιθυμητό ανάκτηση όλων των δεδομένων του δίσκου.

Ωστόσο οι πιθανότητες ανακτήσεις μειώνονται σημαντικά, δηλαδή όσο μεγαλύτερος είναι ο δίσκος (αναφέρομαι σε δίσκους άνω των 350GB). Μετά την επιτυχή αλλαγή της πλακέτας συνδέσετε τον σκληρό δίσκου στο σύστημα σας και χρησιμοποιείστε έναν δεύτερο σκληρό δίσκο ίδιας χωρητικότητας ή και μεγαλύτερης και πάρτε ακριβές αντίγραφο με κάποιο πρόγραμμα image όπως το Norton Ghost ή το Acronis True Image.

Η διαδικασία αυτή δεν εξυπηρετεί την μόνιμη χρήση αλλά μόνο την προσωρινή για τη λήψη των απολεσθέντων δεδομένων.


Part number


{alertInfo}Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο FacebookX (Twitter).

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.