Ανάκτηση αρχείων στον υπολογιστή μου με το Recuna

Free stock photo of technology, computer, storage, closeupΌλοι λίγο πολύ κάποια στιγμή στον υπολογιστή μας έχουμε διαγράψει κατά λάθος ένα αρχείο(εικόνα, βίντεο, μουσική κτλ.) πως μπορούμε να επαναφέρουμε λοιπόν τα δεδομένα αυτά στην αρχική τους κατάσταση. 

Μεγάλο ρόλο παίζει ο σκληρός δίσκος που έχουμε αν είναι HDD ή SSD ,αν έχουμε σκληρό δίσκο HDD τότε τα δεδομένα όταν τα διαγράφουμε ακόμα και από τον κάδο ανακύκλωσης μένουν εκεί στην ίδια θέση απλά το λειτουργικό μας σύστημα δεν τα βλέπει αλλά το σύστημα αρχείων τα βλέπει ως "διαθέσιμα" και έτσι μπορούν τα διάφορα προγράμματα ανακτήσεις δεδομένων να τα επαναφέρουν. 

Στους SSD δίσκους υπάρχει μια λειτουργία που ονομάζετε TRIM που δεν υποστηρίζετε από όλους τους SSD ανάλογα με το μοντέλο και τον SSD controller,στην οποία όταν διαγράφονται τα αρχεία μας τα διαγράφει σχεδόν εντελώς ή αντικαθίστανται με άλλα αρχεία ή μηδενικά ή δώσουμε εμείς εντολή(garbage collecton διαγραφή) και αυτό γίνετε για να βελτιώσει την απόδοση του δίσκου. Μερικές φορές μας εμφανίζει ένα μήνυμα για διαμόρφωση δίσκου μην το κάνετε.

Αν για κάποιο λόγο ο εξωτερικός ή εσωτερικός σας δίσκος δεν εμφανίζετε στα windows ενώ λειτουργεί(ακούτε διάφορους ήχους εσωτερικά κτλ.) ακόμα και στην "διαχείριση των δίσκων" δεν εμφανίζετε τότε δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε ανάκτηση δεδομένων, αν έχετε εγγύηση σε ισχύει μπορείτε να το πάτε και να σας το αντικαταστήσουν ή αν θέλετε να ανακτήσετε τα δεδομένα σας να ξέρετε πως μπορεί να μην ανακτηθούν όλα αφήστε που θα δώσετε πάνω από 100 ευρώ γι' αυτό. 

Τώρα για να έχεις μεγαλύτερη επιτυχία στην ανάκτηση δεδομένων που κάνεις καλό θα είναι τα διαγραμμένα σου αρχεία να μην τα ανακτάς στον ίδιο δίσκο στον οποίο διαγράφηκαν αλλά σε έναν άλλο εσωτερικό ή εξωτερικό σκληρό δίσκο. 

Και τέλος όταν θέλουμε να πουλήσουμε έναν σκληρό δίσκο HDD ή δίσκο SSD πρέπει να κάνουμε πλήρη και οριστική διαγραφή των δεδομένων που γίνετε με ειδικά προγράμματα όμως το DBAN. Και όταν θέλουμε να τον πετάξουμε για πλήρη ασφάλεια καταστρέψτε τον σκληρό σας με μαγνητισμό και σπαστέ τον με ένα σφυρί.

Την ανάκτηση των δεδομένων μας θα την κάνουμε με το δημοφιλές και εύχρηστο δωρεάν πρόγραμμα Recuna.

1. Κατεβάστε το Recuva και εγκαταστήστε το.

2. Όπως βλέπετε ξεκινάει με έναν βοηθό(Wizard) επιλέγουμε τον τύπο του αρχείου-ων που διαγράψαμε αν ήταν διάφορα τα αρχεία το αφήνουμε "Όλα τα αρχεία" και στην συνέχεια κάνουμε κλικ στο επόμενο.


3.Εδώ βάζουμε την τοποθεσία που βρίσκονταν τα διαγραμένα αρχεία και κάνουμε κλικ στο επόμενο.



4.Στην συνέχεια σας ρωτά αν θέλετε να κάνετε "Ενεργοποίηση Ενδελεχούς Ελέγχου"αυτό σημαίνει πως θα κάνει μια πιο βαθιά αναζήτηση στο δίσκο σας(Deep scan) παίρνει λίγο παραπάνω χρόνο,αλλιώς κάνουμε κλικ στο Έναρξη και ξεκινάμε την απλή αναζήτηση των διαγραμμένων αρχείων.



5.Κάνει αναζήτηση βρίσκει τα διαγραμμένα αρχεία(αν δεν τα εμφανίσει με την απλή αναζήτηση κάντε ξανά επιλέγοντας "Ενεργοποίηση Ενδελεχούς Ελέγχου") και όπως βλέπετε τα αρχεία που έχουν πράσινη κουκκίδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και αυτό σημαίνει ότι θα ανακτηθούν ενώ με κίτρινο και κόκκινο ένα μέρος τους έχει πατηθεί από πάνω με άλλο αρχείο, οπότε δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες πλήρους ανάκτησης. Επιλέγουμε τα αρχεία που θέλουμε και κάνουμε κλικ στο "Ανάκτηση". Αν κάνουμε την ανάκτηση των δεδομένων μας στον ίδιο δίσκο θα μας εμφανίσει το μήνυμα ότι θα μειωθούν η πιθανότητες μας αν επαναφέρουμε τα αρχεία μας στο ίδιο δίσκο.





6.Και εδώ μας εμφανίζει τα αποτελέσματα



Άλλα προγράμματα ανάκτησης  δεδομένων είναι:

EaseUS Data Recovery
Wondershare Data Recovery


📌Ανακτήσετε τα δεδομένα σας από ένα γρατζουνισμένο CD-DVD τα καλύτερα δωρεάν CD Recovery

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.