Η ιστορία των σύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών


Παρακάτω θα δείτε την ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών από την πρώτη γενιά έως την έκτη.

1η Γενιά Υπολογιστών (1946- 1956)

Το 1946, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονταν μια συσκευή η οποία να βοηθά τους στρατιωτικούς στους υπολογισμούς για να βρίσκουν τα όπλα τους το στόχο με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ένα τεράστιο μηχάνημα που αντί για μηχανικά μέρη χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικές λυχνίες, κατασκευασμένες από τον Λι Ντε Φορέ (Lee DeForest). Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής επονομάστηκε ENIAC.

Ο ΕΝΙΑC ήταν τεράστιος σε μέγεθος (καταλάμβανε έναν ολόκληρο όροφο), και έπρεπε να τον ελέγχουν συνεχώς ειδικοί επιστήμονες. Συχνά, επίσης, καίγονταν οι λυχνίες του και έπρεπε να τις αντικαθιστούν.

Ακόμα και ο πιο ταπεινός σημερινός υπολογιστής είναι χιλιάδες φορές καλύτερος από τον ENIAC ως προς τις δυνατότητες. Ήταν όμως, η πρώτη σοβαρή προσπάθεια δημιουργίας υπολογιστικής μηχανής.

2η Γενιά Υπολογιστών (1956- 1963)

Την περίοδο αυτή οι λυχνίες αντικαθίστανται από τρανζίστορς. Οι ηλεκτρονικές αυτές κατασκευές (κρυσταλλοτρίοδοι, όπως τις ονομάζουν οι ηλεκτρονικοί), επιτρέπουν τη δημιουργία μικρότερων και ταχύτερων υπολογιστών. Το 1956 στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (Μ.Ι.Τ.) κατασκευάστηκε ο πρώτος Ηλεκτρονικός Υπολογιστής που λειτουργούσε με τρανζίστορς, ο ΤΧ-0.
Τα τρανζίστορς χρησιμοποιήθηκαν (και χρησιμοποιούνται ακόμη) σε πάρα πολλές συσκευές.

 Επέτρεψαν τη δημιουργία ραδιοφώνων αρκετά μικρών ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να τα κουβαλούν μαζί τους (φορητά ραδιόφωνα), και πολλές φορές, ακόμη και σήμερα, τα φορητά ραδιόφωνα αποκαλούνται "τρανζίστορ".

3η Γενιά (1964- 1971)


Το 1958, ο Τζακ Κίλμπυ Jack Kilby της εταιρείας Texas Instruments κατάφερε να δημιουργήσει κάτι που θα άλλαζε τον κόσμο των ηλεκτρονικών για πάντα. 

Κατασκεύασε το πρώτο Ολοκληρωμένο Κύκλωμα συνδυάζοντας τρανζίστορς, πυκνωτές, αντιστάτες και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα όλα τοποθετημένα στο ίδιο κομμάτι από πυρίτιο. Το δημιούργημα του Κίλμπυ επέτρεψε στους επιστήμονες να κατασκευάσουν υπολογιστές τόσο μικρούς ώστε να μπορούμε ακόμη και να τους μεταφέρουμε. 

Χρησιμοποιείται, επίσης, σε μια πληθώρα άλλων εφαρμογών, όπως τηλεπικοινωνίες, πολυμέσα, ακόμη και παιχνίδια.

4η Γενιά (1971 - 2010)

Οι υπολογιστές που έχουμε σήμερα ανήκουν στην 4η Γενιά. Ο κάθε ένας από αυτούς είναι εφοδιασμένος με Επεξεργαστή (CPU), έχει τη δική του Μνήμη, μονάδα αποθήκευσης πληροφοριών, οθόνη, και κάποιο είδος μέσου για να δίνουμε πληροφορίες στον υπολογιστή (πληκτρολόγιο, πενάκι, ποντίκι κλπ.).

Σύμφωνα με το νόμο του Moore, κάθε 18 περίπου μήνες η ισχύς των παραγόμενων υπολογιστών διπλασιάζεται. Έτσι, γίνεται αντιληπτό γιατί ένας υπολογιστής που αγοράζεται σήμερα είναι (περίπου) δύο φορές ταχύτερος από έναν υπολογιστή της ίδιας «κατηγορίας» που αγοράστηκε πριν ενάμιση χρόνο. Οι πρώτοι υπολογιστές που χρησιμοποιούν μικροεπεξεργαστή περιλαμβάνουν τους Altair 8800 , IBM 5100 και Micral. 

Οι σημερινοί υπολογιστές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μικροεπεξεργαστή, παρά το γεγονός ότι η τέταρτη γενιά θεωρείται ότι τελείωσε το 2010 .


5η γενιά υπολογιστών (2010- έως σήμερα;)

Αν και είναι η τελευταία και ανερχόμενη γενιά της δεκαετίας του '90. Ξεκίνησε από την Ιαπωνία, όπου τέθηκε σε εφαρμογή από το 1982 το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπολογιστών Πέμπτης Γενιάς.


Ο στόχος ήταν η δημιουργία υπολογιστών με ανθρώπινη συμπεριφορά σε επίπεδο όμως του υλικού (hardware) και όχι απλά του λογισμικού, που επικρατούσε μέχρι τότε στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Βέβαια έχει αρχίζει να χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η οποία είναι μια συναρπαστική τεχνολογία με πάρα πολλές πιθανές εφαρμογές σε όλο τον κόσμο. Έχουν γίνει άλματα στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και στους υπολογιστές, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα τεχνητής νοημοσύνης στους υπολογιστές είναι το Watson της IBM, το οποίο εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή Jeopardy ως διαγωνιζόμενος. Άλλα πιο πρόσφατα παραδείγματα περιλαμβάνουν το ChatGPT και την εισαγωγή υπολογιστών και AI.

Ο κβαντικός υπολογισμός η μοριακή και η νανοτεχνολογία θα αλλάξουν ριζικά τους υπολογιστές που γνωρίζουμε σήμερα. Ο στόχος των υπολογιστών πέμπτης γενιάς είναι να αναπτύξει συσκευές που θα ανταποκρίνονται στην εισαγωγή φυσικής γλώσσας και θα είναι ικανές να μάθουν και να αυτοοργανώνονται και να μαθαίνουν μόνα τους.

6η γενιά υπολογιστών

Θεωρητικά βρισκόμαστε στην 5 γενιά υπολογιστών, η πιθανή μελλοντική γενιά μάλλον θα είναι ο κβαντικός υπολογιστής χωρίς να είμαι 100% σίγουρος ή με τεχνητή νοημοσύνη. Επίσης η έκτη γενιά εισάγει την αναγνώριση φωνής που παίρνει υπαγόρευση και αναγνωρίζει τις λέξεις. Χρησιμοποιώντας τη φωνητική αναγνώριση, μπορείτε να αναζητήσετε και να στείλετε τα μηνύματα γρήγορα και εύκολα. Θα πρέπει να μιλάς αργά και καθαρά για να λειτουργήσουν σωστά ακόμα. Μπορεί να πάρει την θέση και η εικονική πραγματικότητα σε όλα αυτά ή κάποιος συνδυασμός όλων των παραπάνω.

Θα είναι ενεργειακά ποιο αποδοτική με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ποιότητα μπαταρίας σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές υπολογιστών. Αυτό όχι μόνο θα βελτίωση την ενεργειακή απόδοση αλλά θα προάγει επίσης τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

Εκτός από το περιβάλλον θα βοηθήσει στην υγειονομική περίθαλψη στην καλύτερη ανάλυση των φαρμάκων και των μοριακών μελετών καλύτερων σχεδίων θεραπείας, εξατομικευμένων φαρμάκων, ανάλυσης φαρμάκων, συστάσεων υγείας και διάγνωσης βάσει τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης στις μεταφορές και αυτόνομα οχήματα στις επιχειρήσεις και στην οικονομία, Εκπαίδευση, Ψυχαγωγία και gaming, μεταφορές και στην αστικής ανάπτυξη, βιομηχανία κτλ.


{alertInfo}Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο FacebookX (Twitter).

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.