Το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft ανακοινώνει την Ανοιχτή Πρόσκληση για χρηματοδότηση Cloud Computing εφαρμογών


Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft, στο πλαίσιο των ερευνητικών του δραστηριοτήτων, συμμετέχει στο καινοτόμο ερευνητικό έργο VENUS-C(Virtual MultidisciplinaryEnvironments USing Cloud Infrastructures).

Το VENUS-C υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος για πολλαπλές εφαρμογές με χρήση cloud computing υποδομής. Η ανοικτή πρόσκληση για τη χρηματοδότηση Cloud Computing εφαρμογών από το VENUS-C ανακοινώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2011 και αφορά δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς που διεξάγουν έρευνα, συνεισφέροντας στην τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία σε όλη την Ευρώπη.

Το έργο VENUS-C, το οποίο στηρίζεται  στη στενή συνεργασία μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και της επιστημονικής-ερευνητικής κοινότητας, έχει ως στόχο την ανάπτυξη, δοκιμή και χρήση ευέλικτων υπηρεσιών cloud computing, οι οποίες στη συνέχεια θα διατεθούν στην επιστημονική κοινότητα. Η υπολογιστική πλατφόρμα του έργου υποστηρίζεται από το Microsoft Windows Azure- με χρήση δωρεάν πόρων για την έρευνα και καινοτομία - καθώς και από άλλα Ευρωπαϊκά datacenters, όπως αυτά της ιταλικής εταιρίας Engineering, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Στοκχόλμης και του Υπερυπολογιστικού Kέντρου της Βαρκελώνης. 

Παράλληλα, στο έργο συμμετέχουν ήδη επιστημονικές κοινότητες, που έχουν αναπτύξει εφαρμογές για διάφορους κλάδους, όπως η βιοπληροφορική, η μοριακή βιολογία και η ανάπτυξη φαρμάκων, η κατασκευή οικοδομών και η προστασία του περιβάλλοντος.

Στοχεύοντας στην περαιτέρω προώθηση του έργου καθώς και στην εξάπλωση των υποδομών cloud computing για την έρευνα και την καινοτομία, πρόσφατα ανακοινώθηκε ανοιχτή πρόσκληση (Open Call) για την κατάθεση προτάσεων, που αφορούν στην προσαρμογή καινοτόμων εφαρμογών σε υποδομές cloud computing. 

Απώτερος σκοπός της πρόσκλησης του VENUS-Cείναι η χρήση των υποδομών αυτών για την ενίσχυση της έρευνας, την ενδυνάμωση της καινοτομίας και τη συλλογή στοιχείων για τις ανάγκες των επιστημονικών εφαρμογών σε αυτό το περιβάλλον. Η πρόσκληση ισχύει μέχρι τις 11 Απριλίου 2011 και είναι ανοιχτή για όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς που διεξάγουν έρευνα, συμβάλλοντας στην τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία σε όλη την Ευρώπη. Μέσα από την διαδικασία αξιολόγησης των συμμετεχόντων οργανισμών, 10-20 εφαρμογές από όλη την Ευρώπη αναμένεται να επιλεχθούν και να χρηματοδοτηθούν με συνολικό προϋπολογισμό 400.000 ευρώ (από 20.000 έως 40.000 ευρώ η κάθε εφαρμογή).

Η πρόσκληση απευθύνεται σ’ ένα ευρύ φάσμα επιστημών και αφορά στην ανάπτυξη εφαρμογών για ένα σύνολο ετεροκλήτων ακαδημαϊκών πεδίων, όπως οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες, οι Τεχνολογικές  Επιστήμες, οι Επιστήμες Υγείας, οι Οικονομικές Επιστήμες και οι Θετικές Επιστήμες. Χαρακτηριστικά των εφαρμογών που θα δοκιμαστούν, κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης, είναι μεταξύ άλλων η δυνατότητα δυναμικής κλιμάκωσης, ο αυξημένος υπολογιστικός φόρτος για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και η συνεχής διαθεσιμότητα. Τέτοιες εφαρμογές είναι αυτές που έχουν σχεδιαστεί για περιβάλλοντα, όπως αυτά του υπολογιστικού πλέγματος Grid ή υπολογιστικές συστοιχίες.

Οι επιλεγείσες εφαρμογές στο VENUS-C θα λάβουν σημαντική υποστήριξη από το έργο προκειμένου να έχουν στη διάθεση τους τα απαραίτητα εργαλεία για την ανάπτυξη των πιλοτικών τους εφαρμογών. Παράλληλα, θα αποκτήσουν πρόσβαση στις υπολογιστικές και αποθηκευτικές υποδομές του έργου, καθώς και υποστηρικτική χρηματοδότηση για την προσαρμογή των εφαρμογών τους στο νέο περιβάλλον. 

Στο πλαίσιο του VENUS-C, θα προσφερθεί επίσης τεχνική υποστήριξη στις επιλεγείσες πιλοτικές εφαρμογές, καθώς και εκπαίδευση στους δημιουργούς τους, με τη μορφή ημερίδων ή τηλε-εκπαίδευσης. Η πρόσβαση των πιλοτικών εφαρμογών στην υποδομή του έργου θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2011 και θα τερματίσει το Μάιο του 2012, με δυνατότητα επέκτασης για έναν ακόμα χρόνο. 

Οι συμμετέχοντες οργανισμοί που θα επιλεχθούν και θα χρηματοδοτηθούν,  θα ενταχθούν στο έργο ως υπεργολάβοι και η εργασία για την προσαρμογή της εφαρμογή τους στο νέο περιβάλλον θα παραμείνει πνευματικό τους δικαίωμα. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από ειδικές επιτροπές που θα σχηματιστούν από το VENUS-C μαζί με μια εξωτερική ομάδα ειδικών επιστημόνων. Τέλος, σημειώνεται ότι οι πιλοτικές εφαρμογές θα λάβουν σχετική δημοσιότητα μέσω των δράσεων του έργου. 


Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο FacebookX (Twitter).

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.